![IMG_2876]()
La Iași s-a deschis capitala filmului românesc prin Festivalul Serile Filmului Românesc. Peste 60 de invitați ai cinematografiei românești vor fi prezenți la Iași până pe 8 mai
Ieri, 4 mai 2016, a început cea de-a VII-a ediție a Festivalului
Serile Filmului Românesc. Deschiderea festivalului a fost făcută în prezența invitatului special din acest an – actorul
Mircea Diaconu. Deschiderea festivalului a avut loc în Atrium Palas de la ora 12.00, cu anunțarea invitaților, cu participarea partenerilor și a primilor actori sosiți la Iași. Tot în cadrul deschiderii oficiale a avut loc și lansarea expoziției
Arhivei Fotografice AGERPRES, unică, în premieră la Iași, care poate fi văzută de publicul larg până pe 8 mai, în zona Atrium Palas. Expoziția cuprinde și momente importante din viața actorului Mircea Diaconu, precum și momente istorice ale Iașului vechi.
Filme românești pentru toate generațiile, în cinci zile la Iași
Invitații din deschiderea festivalului au precizat despre importanța promovării filmului românesc, dar și despre atenția cu care ar trebui să ne îndreptăm spre valorile noastre.
Mircea Diaconu: „Această inițiativă a studenților jurnaliști este absolut remarcabilă, pentru că pune pe masă valorile care ne reprezintă. În zilele de
festival, o să încerc să fac ce fac de mult: iarna viscolul ascult. O să urmărim împreună filme, pentru că în spatele lor e muncă, viață, suferințe, depozit de emoție uriaș”.
Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA:
„De la început am salutat coagularea studenților de la jurnalism într-o asociație a lor și am rămas alături de Asociația Studenților Jurnaliști în toate proiectele pe care le-au conceput și derulat. Am simțit în acest grup un potențial extraordinar. UPA rămâne deschisă tuturor inițiativelor care aduc un bonus cultural Iașului. Orașul nostru are nevoie în continuare de asemenea proiecte, trebuie să se califice în continuare drept capitală culturală și nu doar a României. Felicit organizatorii și vom fi mereu alături de ei. Să fii partener academic în cadrul unui astfel de festival nu înseamnă doar să ai o siglă pe materialele publicitare, nu înseamnă neapărat bani. Am reușit, prin forța noastră, prin lobby, să convingem oameni care iubesc filmul, actorii, criticii de film din România, oameni care văd în film un act formator al personalității umane să se alăture unui proiect frumos”.
Radu Cristian Nema, fotograf oficial al SFR (Rock House Events): „Am avut șansa să cunosc toate personalitățile cinematografiei mondiale, dar respectul meu se îndreaptă către cele românești”.
Alexandru Giboi (directorul
Agerpres): „An de an, cresc alături de proiecte importante, frumoase și pozitive, iar cei de la AGERPRES doresc să aducă un plus de valoare societății în care trăim”.
Bogdan Stanoevici: „Actorii au fost inventați ca să-i bucure pe oameni. Festivalul există pentru că niște oameni sufletiști au vrut să se vorbească despre cinematografia românească în toată diversitatea ei”.
Liviu Manoliu: „Rolurile mari dau măreție filmelor, iar cele mici dau viață”.
Marius Bodea (managerul Aeroportului Iași): ,,O nevoie consistentă în domeniul cinemaului românesc e susținerea. România reușește cu puține resurse să ia premii prin actori de mare calibru și potențial artistic”.
Mihai Chirică (Primarul interimar al mun. Iași): ,,Iașiul merită și noi toți trebuie să fim apropiați de cultura românească cinematografică”.
„Asfalt Tango” la 20 de ani, cu Mircea Diaconu și emoțiile filmului
Filmul
Asfalt Tango a împlinit 20 de ani de la lansare, iar după proiecția acestuia de la Casa de Cultură a Studenților, actorul Mircea Diaconu a stat de vorbă cu cinefilii despre emoție și adevăr: „Greu de spus, așa, într-un cuvânt. Atunci când vizionez un film care îmi place, cum este
Asfalt Tango, mă așez pur și simplu în scaun și mă simt deconectat total de tot ceea ce mă înconjoară.”
În cadrul primei zile a Festivalului
Serile Filmului Românesc au mai fost lansate: Expoziția „SFR în imagini (Galeriile La Gard, Copou, deschisă până pe 7 mai), Expoziția IN MEMORIAM Ana Maria Ungureanu –
Nordevară (Foaierul Casei de Cultură a Studenților, deschisă până pe 8 mai, expoziție cu donație) și expoziția
Arta filmului de Ion Bârlădeanu (Muzeul Unirii, deschisă până 22 mai).
De la ora 21.00, la sfârșitul proiecției filmului
Cel Ales din Grădina Publică Palas au participat și invitații
Nicodim Ungureanu, Liviu Manoliu, Bogdan Stanoevici, Cristian Comeagă. Dialogul dintre invitați și ieșeni a urmărit starea filmului românesc și subiectele tari tratate în scenariile acestora.
Festivalul continuă până duminică, 8 mai.
Programul festivalului poate fi consultat pe www.festivalsfr.ro.